Weerstand, hoe houdt je deze op peil?

Wat is je weerstand?

Wanneer je het woord weerstand opzoek is zal je verschillende termen tegen komen waaronder deze

  • De kracht die een beweging afremt (wrijving, luchtweerstand, waterweerstand);
  • Elektrische weerstand. Iedere geleider oefent op de stroming van elektronen een remmende werking uit,          waarvan de grootte afhankelijk is van de lengte en doorsnede van de geleider en van het soort materiaal.      Daarnaar onderscheidt men goede en slechte elektriciteitsgeleiders; zie Ohm.
  • Vanuit de psychosociale gesprekvoering gebruiken ze het woord "weerstand" als volgt : Weerstand -                oorspronkelijk in de psychoanalyse gebruikt met de betekenis: alle manieren waarop een cliënt                          tegenwerkt en zich verzet tegen de duidingen en adviezen van de psychosociale hulpverlener.

 Het woord weerstand duidend op gezondheid wordt omschreven als: 

 

 Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken.


 De hoogte van de weerstand hangt af van het afweersysteem. Dit is een immuunsysteem dat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen, die ervoor zorgen dat virussen en bacteriën binnen het lichaam geen kans krijgen. De vorming van het afweersysteem gebeurt voornamelijk door lymfocyten. Daarnaast maakt het lichaam andere afweerstoffen aan, die er voor zorgen dat de weerstand voldoende blijft. Bij een lage weerstand krijgen infectieziektes, zoals griep en verkoudheid, de kans om het lichaam binnen te dringen.


Gezonde voeding en leefstijl helpend bij het op peil houden van je weerstand

Je weerstand is altijd in beweging, staat nooit vast op een peil. Maar hoe houdt je je weerstand zo optimaal mogelijk.  Op welke manier houdt je een griep of verkoudheid zo veel mogelijk buiten de deur? In dit artikel omschrijf ik enkele tips die van invloed zijn op het behoud of verbeteren van je weerstand.

Je kunt bacteriën en virussen in je lichaam beter bestrijden, wanneer je een goede weerstand hebt. Door gezond te eten en te drinken, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen kun jij je weerstand ondersteunen. Dat klinkt heel simpel toch, maar toch lukt het ons vaak niet om dit uit te voeren.

Richtlijnen voor een gezonde leefstijl

  • Eet dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
  • Neem voornamelijk volkoren producten, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Neem zuivelproducten met voorkeur voor mager of halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

Wanneer je toch een verkoudheid of een griep te pakken hebt, wees dan extra alert op je vocht. Doordat je ziek bent heb je een hoger risico op uitdroging, zeker wanneer je koorts hebt. Water is altijd goed om te nemen. Maar denk ook eens aan een kopje thee met gember. Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer.  Tevens heeft gember een positief effect op het in balans houden van je bloedsuikerspiegel.

Vitamine C / ascorbinezuur

In sinaasappels zitten 2 keer zoveel vit C dan in bv een banaan, peer of een appel.  In kiwi en aardbeien zit een hoge hoeveelheid vitamine C Groente die veel vitamine C bevatten zijn Broccoli, paprika, Spinazie ( liefst rauw). Vitamine C is een vitamine die grote invloed heeft op het verhogen van je weerstand. Daarnaast bevordt vit C de opname van ijzer uit voeding. 

De inname van Vitamine C uit voeding en supplementen in Nederlands is gemiddeld 139 mg/dag. Vanuit alleen maar voedingsmiddelen is dat 92 mg/ dag, waarbij vrouwen gemiddeld meer Vit C innemen dan mannen. Echter nemen de mannen meer vitamine C uit voedingsmiddelen. Vrouwen nemen naast VIt C  ook in vergelijking met de mannen meer voedingssupplementen. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C vanuit de Gezondheidsraad is 75 mg per dag.



Darmen en je weerstand. 

Je darmen zijn van onschatbare waarde voor je immuunsysteem. Je darmen zijn de grootste producent van antistoffen. De darmflora is van belang voor je weerstand.  Probioticum is een preparaat met levende bacteriën die actief in de darmen aankomen. Het doel is het in goede conditie houden van de darmen en de darmflora om de hoeveelheid goede bacteriën aan te vullen. Wist je dat het eten van peulvruchten ook een positief effect hebben op de darmflora en dezelfde functie als probioticum hebben.

Onbewerkte voeding

Ons immuunsysteem wordt beïnvloed door onze voeding. Om je weerstand op peil te houden is het goed om zo min mogelijk bewerkte voeding te eten. Met name de anti-inflammatoire voedingsmiddelen hebben een positief effect. Hierbij kun je denken aan vette vis, noten, olijfolie, fruit en groente. Deze zijn onbewerkt. Frisdrank, geraffineerde granen en bewerkt vlees werken juist ontstekingen in de hand.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn beschermende stoffen. Ze "vangen" vrije radicalen die lichaamscellen en weefsel aantasten. Ze worden onschadelijk gemaakt door de antioxidanten. Groente en fruit zitten vol antioxidanten. De bekendste antioxidanten zijn betacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E en selenium.  De laatste jaren is groene thee zeer populair geworden. Groene thee is rijk aan antioxidanten.
Ook Gember bevat antioxidanten. Dagelijks een kopje thee met Gember en een schijfje citroen zou je elke dag kunnen toevoegen aan je gezonde leefstijl om je weerstand een boost te geven! 





Bronvermelding: 

- Voedingscentrum

- RIVM: wat nederland eet / groente

- RIVM Wat Nederland eet/ fruit

- Gezonde voeding - Lenneke Leenheer

- Nieuws voor diëtisten