Ik wil weer afvallen
Ik wil weer afvallen. Misschien herken je dit gevoel wel. In gedachten plan je je nieuwe doelen en zeg je tegen jezelf "Ja vanaf maandag dan ga ik er weer volledig er tegenaan. Strak in mijn voeding en trainen volgens mijn sportschema."
" Veel kip, groente, geen snacks of koekjes, meerdere maaltijden per dag en een goede verdeling van de macro’s. Weer eten volgens mijn voedingsschema's"
"Oh ja niet vergeten mijn vocht goed bij houden en opkrikken tot 2 liter. Check..., ook meegenomen in mijn plan."
" Ik weet het zeker, deze gaat afvallen lukken "
Ik pak mijn sport horloge en stop deze meteen in de oplader. Ik word al blij van de gedachten dat morgen het getal 10.000 er weer op staat.
Vaak stel ik mezelf de vraag, wat is de reden dat je regelmatig je plannen en doelen opnieuw moet oppakken en herzien. Wat maakt dat je discipline afzakt of dat je uit de running gaat van je structuur qua voeding, beweging en dagstructuur. Gek eigenlijk, want deze structuur vind je zo fijn en haal jij het beste uit jezelf. Welke factoren spelen er bij mij een rol die van invloed zijn op het doorbreken van mijn routines. Misschien iets wat heel herkenbaar is voor vele. Vind het zeker de moeite waard om er bij stil te staan en van mijn eigen blog te leren.
Het is zondagmiddag, een echte typische herfstmiddag. Gelukkig is mijn dochter altijd enthousiast om samen een bezoekje aan de bibliotheek te brengen. Zij rent meteen naar de eerste verdieping waar de jeugdafdeling is en ik struin naar de rekken over voeding. Op zoek naar mooie recepten, zoekend naar nieuwe inspiratie of wat verdieping naar vegan koken. Eigenlijk weet ik het nog niet zo goed. Gegeven moment hoor ik iemand omroepen dat de bibliotheek gaat sluiten binnen 15 minuten. Ik loop nog even naar het rek over psychologie en filosofie. Een roze boek met grote letters Wilskracht trekt mijn aandacht. Dit boek neem ik mee zonder te kijken wat er in staat.
Met een kopje thee voldaan thuis op de bank. Al bladerend door het boek valt mijn interesse op een hoofdstuk verder op in het boek:
"afvallen, de moeder aller uitdagingen"
De titel geeft een glimlach op mijn gezicht en allerlei momenten komen in mijn hoofd voorbij waarbij ik bezig was met afvallen
Denkend aan mijn eigen verjaardag bijvoorbeeld, wel Limburgse vlaai halen en tompoezen voor bij de koffie, maar stellig zeggen dat je er niks om geeft. Zelfs op je eigen verjaardag je zelf dingen ontnemen en hiervan overtuigd zijn dat dit het beste is.
Afvallen is een bedreiging
In onze maatschappij waarin we leven, merk ik vaak op dat mensen vaak het oordeel geven dat het een gebrek is aan wilskracht en discipline wanneer iemand een voller figuur heeft. Een mooi schrijven in dit boek gaf het als volg weer. Ieder mens heeft wilskracht en discipline. Deze aspecten zijn ook te trainen en ook te leren op welke aspecten je ze plaatst. Mensen met bijvoorbeeld een hoger gewicht zijn net als ieder in staat wilskracht en zelfbeheersing te laten zien bij het uitvoeren van taken, afspraken nakomen en vertrouwen creëren. Ze streven elk praktisch doel na. Je lichaam maakt geen protest wanneer je bv kiest voor al je administratie te doen in plaats van op de bank te gaan hangen. Echter bij de zelfbeheersing en wilskracht bij afvallen is dit niet zo. Dan heb je te maken met een lichaam die gaat protesteren en je hersenen je signalen geeft. Je lichaam ervaart het afvallen als een bedreiging.
Vanuit dit oogpunt is het inzetten van je zelfbeheersing en wilskracht om rustig af te vallen over een langere periode een manier die meer effectief is. Je lichaam ervaart minder bedreiging.
Citaat boek: "als je werkelijk je gewicht in de hand wilt houden, dan zal je de discipline moeten opbrengen om je aan de volgende drie regels te houden
1. ga nooit op dieet
2. zweer niet om nooit meer chocola of wat dan ook te eten
3. of het nu om jezelf of een ander gaat, denk nooit dat iemand met overgewicht te weinig wilskracht heeft"
Zelfbeheersing en interne strijd bij afvallen
Zelfbeheersing en wilskracht is te vergroten door haalbare doelen te stellen. Maak een plan voor je zelf en wees reëel, droom niet het onmogelijke, maar juist jouw mogelijkheden. Dit omschrijft goed mijn eigen proces. Ik denk in kleine stapjes, in stapjes van vandaag en het hier en nu. Maak de stappen heel concreet en leg dit voor jezelf van te voren vast, zoals bv hoe ga je om met al het lekkers op de verjaardag van vanavond waar je heen gaat. Welk alternatief bedenk jij wanneer de kinderen morgen patatdag hebben. Dit maakt dat je weet hoe om te gaan met een lastiger moment in plaats van dat je je overvallen wordt met deze verleidingen.
Het einde van dit hoofdstuk omschrijft iets moois, omschrijf in je plannen nooit in "nooits" , zoals ik neem nooit meer chocolade. Dit is iets wat niet haalbaar is en biedt een extra interne strijd met je lichaam en gedachten. Waarom zou je de strijd groter maken dan nodig. Het vereist wilskracht om wat lekkers te weigeren, maar wanneer je "later" gebruikt blijkt dit minder stressvol te zijn dan bij een "nooit" Uiteindelijke heb je dan minder trek en eet je minder. BV Vandaag neem ik niet dat slagroomtaartje, later over een tijdje zal ik hem nemen en ervan genieten.
Medicatie, afvallen en innerlijke strijd.
Het boek vind ik een aanrader en heeft mij meer inzichten gegeven in mijn eigen wilskrachten en disciplines. Het heeft me laten zien dat op de momenten dat ik mijn plannen loslaat dit niets zegt over dat ik discipline of wilskracht mis, echter dat deze gefocust zijn op andere punten die minder weerstand opleveren in mijn lichaam. Ik hoef geen gevoel van falen te hebben en ik onderzoek wat haalbaar is NU, in dit moment.... dat betekent voor nu dat ik mijn computer sluit en mijn sportoutfit aantrek en de sportschool opzoek.