Zou jij jouw weekmenu als chaotisch omschrijven
26 juni 2024 

Zou jij jouw weekmenu als chaotisch omschrijven

Zou jij jouw weekmenu als chaotisch omschrijven


Je staat voor je koelkast. Wat zou ik nu weer gaan eten? Je smeert een broodje en belegt deze met gezond beleg. Even een paar schijfjes komkommer erop. Je maakt een grote kop thee erbij. Heerlijk, je hebt weer een gezonde lunch gemaakt. Maar ondanks de gezonde keuzes die je maakt, lukt het maar niet om je gewicht onder controle te krijgen. Herkenbaar? 


Vaak is het missen van structuur in je weekmenu een van de oorzaken waardoor afvallen niet lukt. Per maaltijd kies je wel voor gezonde keuzes, maar over de gehele week ben je niet in negatieve balans en mis je essentiële voedingsstoffen om de stofwisseling en dus het afvallen te bevorderen. Ook door het missen van de structuur pak je toch onbewust vaak voor de verkeerde producten, waardoor vaak je koolhydraten te hoog zitten. Een goede planning kan je helpen.


Waarvoor is nu die structuur zo belangrijk wanneer je wilt afvallen?


1. Doordat je regelmatig eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel, dit voorkomt energiedips. Je bent minder geneigd om ongezonde producten te eten wanneer je een hongergevoel krijgt.


2. Door een regelmatig voedingspatroon verbetert je spijsvertering en worden voedingsstoffen beter opgenomen.


3. Je plan is je leidraad. Gezondheidsdoelen worden vaker maar ook makkelijker behaald wanneer je een plan kan volgen. De kans op overeten wordt verkleind.


4. Doordat je een plan maakt geef je jezelf ruimte om na te denken over de keuzes die je maakt. Hierdoor is er minder impulsiviteit en maak je gezondere keuzes.


5. je creëert een betere balans tussen de verschillende voedingsstoffen. Het lukt makkelijker om een calorie- tekort te behouden wat effectief is om af te vallen. De kans dat er verkeerd wordt ingeschat hoeveel calorieën je eet wordt hierdoor verkleind

Voedingsadvies De Rijp Alkmaar en Purmerend


Gezondheidsdoelen


Het maken van een weekmenu is zeker aan te raden wanneer je gezondheidsdoelen wilt behalen. Verrassend zijn de resultaten die hiermee behaald worden. Vaak wordt gedacht dat je veel minder moet gaan eten. Maar juist de planning is dan wat nodig is. 


Een weekmenu met vaste eetmomenten zorgt al voor meer structuur. Je lichaam gaat wennen aan deze routine en vraagt daardoor minder om snacks.
Op basis van je weekmenu maak je je boodschappenlijstje. Dit bespaart je tijd en geld. Het bijhouden van je eetgewoontes geeft je inzicht in patroon en geeft je inzicht waar je verbetering kunt aanbrengen 

Reactie plaatsen