Bewegen, motivatie en uitdaging
26 augustus 2022 

Bewegen, motivatie en uitdaging

"Sport jij?"


"Welke sport daagt jou uit? "


"Wat is de reden dat jij sport"


"Op welke manier beweeg jij elke week?"De herfst is weer in volle gang, minder zonnige dagen, de donkere avonden maakt dat we 's avonds minder op pad gaan. De druppels tegen het raam nodigen ons niet uit om op zondag naar buiten te gaan. 


Ik merk op dat de killere en sombere dagen me minder motiveren om naar buiten te gaan. De wind, de regen en het missen van het stralende zonnetje houden me tegen om mijn jas aan te trekken en de dijk op te gaan. Iets weerhoud me om toch te gaan hardlopen of een aantal km weg te trappen op de mountainbike. Hoe kom ik meer in beweging?


Beweegrichtlijnen passend in een gezonde leefstijl

De gezondheidsraad heeft opgesteld dat bewegen van minstens 150 min per week (matig intensieve inspanning) verspreid over meerdere dagen positief effect heeft op de gezondheid. Tevens wordt geadviseerd om 2 maal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.
Afvallen en fit worden, maak je motivatie en doelen concreet


"Wanneer ga ik lopen op de dijk?". Geen tijd mag geen argument zijn. Claim je tijd, hoorde ik laatst iemand tegen mij zeggen. Dat is eigenlijk ook precies waar het om gaat. Tijd is er, maar deel ik hem in zoals ik hem wil indelen. Of wordt mijn tijd meer ingevuld met activiteiten waar ik niet bewust voor kies of waar mijn behoefte niet ligt. Bij deze realiseer ik me dat het hardlopen hoger op mijn to do lijst geplaatst gaat worden. Dus morgenochtend om half 6 op de dijk?  Wetend dat dit me meer brengt dan alleen mijn doel "bewegen". Het brengt me rust door mijn dag te starten met tijd geheel voor mijzelf. Dit punt is juist heel belangrijk voor me. 


Mijn doel concreet maken, dus niet alleen fit worden of willen afvallen, voornamelijk eigen regie nemen in tijd en deze spenderen aan mij zelf, dragen bij aan meer motivatie en het behalen en behouden van mijn doelen. Het brengt mij rust en voldoening.Afvallen:  verandering in je mindset , net zo belangrijk

Het moeten bewegen, omdat je weet dat dit goed voor je is, is vaak niet genoeg om je te motiveren, onderzoek waar je blij van wordt, wat je leuk vind en wat je nodig hebt om te bewegen. Vind je sporten leuk, zo ja welke. Heb je iemand of iets nodig om te sporten, zoek dit op. Onderzoek gezamenlijke doelen met iemand en motivatie. Wil je sportmaatje ook afvallen, maak samen een plan. 


Stel doelen concreet op, waak ervoor dat je ze niet te groot maakt, zodat ze haalbaar blijven en op langer termijn uit te voeren.


Kijk wat je tijdens je dag kan invoeren om meer in beweging te komen, en ja natuurlijk ken je deze tips al, maar ze werken wel! Neem de fiets naar de bakker, als je voorheen altijd de auto pakte. Neem op kantoor de trap in plaats van de lift. Biedt vaker aan op je werk om de koffie te halen, hierdoor kom je toch even extra achter je bureau vandaan. Gebruik je pauze om naar buiten te gaan en wie weet is je collega juist blij met dit initiatief. Heb je een drukke dag met je kinderen, neem hun mee in je uitdagingen om meer te bewegen en wetend dat zij een kleine bootcamp in de woonkamer op een regen dag geweldig vinden, maak er een wedstrijd van en kijk wie als fanatiekste meedoet van het gezin.


Beloon en stimuleer je zelf, koop bv een nieuwe gymoutfitHang je sportkleding of accessoires in zicht. Schrijf je successen op en wanneer het een dag niet lukt om welke reden dan ook, blijf je bewust van wat je wel gelukt is en herzie je planning. Houdt bij via een sportapp je stappen of aantal km. Stel hierbij beloningen in.

afvallen en wandelen, gezonde voeding

Afgelopen winter in deze Coronatijd was er geen weerstype die weerhield dat er werd gerend, zelfs met -9 graden in de sneeuw hardlopen was een uitdaging die werd aangegaan. De omgeving op de mountainbike ervaren met ijskoude en pijnlijke vingertoppen, dat warme kopje koffie onder een luifel buiten  bracht je zoveel warmte, dat deze uitdagingen aan werden gegaan... en ik kan met een glimlach zeggen dat ik zo blij werd van deze momenten. Trots en voldaan kwam ik thuis


Wat motiveert jou? ik ben zo benieuwd...


Laat gerust een reactie achter en laten we elkaar inspireren
Inspiratiebron:


Reactie plaatsen