Tips om in beweging te komen, motivatie is een proces
02 januari 2023 

Tips om in beweging te komen, motivatie is een proces

De sleutel tot jouw succes

Het hebben van een drijfveer is heel belangrijk wanneer we spreken over motivatie. Iedereen heeft drijfveren, soms groot, soms klein en onzichtbaar. Iedereen heeft een drijfveer, alleen soms niet volledig helder en concreet, maar er is een drijfveer. Jouw drijfveer wordt helder wanneer je op zoek gaat naar datgene wat jouw leven verrijkt of waarvoor je er bent.  Je ontdekt de reden waarom jij wilt afvallen, of waarom je meer wilt bewegen of waarom je weer fit wilt voelen of zelfs waarom jij bepaalde gewoontes wilt loslaten.

Motivatie is bewegen

Wanneer je het woord motivering en motivatie opzoekt wordt de volgende betekenis weergegeven: 'onderbouwing' en 'reden waarom iemand iets wil of doet. Je wilt iets graag en je wilt er moeite voor doen. Je wilt voor iets wat je prikkelt of stimuleert moeite doen. Het woord motivatie komt van motie of move ( Engels),  wat dus letterlijk  'bewegen' betekent. Plak de letter E voor het woord motie en je krijgt het woord .... EMOTIE.  Voor in beweging te komen, om gemotiveerd te raken wordt je geraakt, wordt je geprikkeld. Er ontstaat een emotie waardoor jij je gemotiveerd voelt.

Dus een ander motiveert jou niet. Een ander of iets anders roept een emotie bij jou op, waardoor jij motivatie creëert. Je wilt er moeite voor gaan doen. De ander maakt de omgeving om je heen zo dat jij gemotiveerd raakt en letterlijk in beweging komt. Op dat moment wordt je geraakt, geraakt door woorden, geluiden, gebaren of visuele objecten... Iets maakt dat jij zegt.... ik ga dit doen!


motivatie tips bij afvallen en bewegen purmerendHelp, ik heb geen motivatie!

Er zijn momenten dat je het gebrek aan innerlijke motivatie mist. Soms heb je dan actie of juist resultaat nodig om weer motivatie te vinden. Een podcast van een motivator is een externe prikkel die je kan raken om weer in beweging te komen. Wees eens bewust wat het met je doet wanneer je deze luistert. Het zien van een dalend getal op de weegschaal of letterlijk de energie voelen die je krijgt wanneer je wel weer bent gaan lopen. Dit zijn acties of resultaten die je extern prikkelen om je motivatie een boost te geven.  Ik ben geen voorstander om je weegschaal je motivatieprikkel te laten zijn, maar soms kan het je wel even stimuleren om de gezonde draad weer op te pakken.

Om je zelf te motiveren is het goed om jezelf vragen te stellen over het doel dat je wilt behalen. Voel je weerstand doordat je denkt dat je jouw doel niet meer bereikt?  Is je doel nog helder voor je? Is het doel nog te ver weg waardoor je de acties een langdurig en eentonig  blijven? Heb je het gevoel dat jij "alleen" werkt aan je doel. Wat brengt het jou nu je werkt aan je doel? Wat is de reden of wat is je drijfveer waarom jij dit doel wilt behalen?

Wanneer je bovenstaande vragen helder hebt, kan jij acties bedenken die jou hierin helpen. Denk hierbij aan het opstellen van kleine doelen, die op korter termijn resultaat laten zien. Ons brein is dol op beloningen. een coach of bv een gewichtsconsulente kan helpend zijn om bv jouw afvaldoelen te behalen. Een coach speelt een rol in het behalen van jou doelen. Zij spelen vaak in op de fases van gedragsverandering wanneer het gaat om bewustwording, zingeving en zelf in actie komen tot het behalen van jouw doelen. Ze stimuleren je tot het ontwikkelen van jouw motivatie en daarna richt de coach zich op het versterken van jouw eigen betrokkenheid in het hele plan om verandering te realiseren.

Je wekelijkse check-in

Een wekelijkse check- in is helpend om jouw doelen voor ogen te houden, om ze concreet te houden, te evalueren en je acties erop aan te passen. Je signaleert snel je valkuilen en juist daardoor ook je kracht. Vooral het zien en realiseren van je kracht prikkelt je motivatie en je drive om weer door te gaan.  Omschrijf je verlangen, waardoor je letterlijk en figuurlijk in beweging komt.

Vul voor je zelf in: Deze week wil ik............. De reden waarom ik dit wil is........... en ik ga dit behalen door..........

Plan je acties voor die week ook in. wanneer je je acties inplant is de kans groter dat je ze ook werkelijk uitvoert.

Heb je wel eens nagedacht waar jouw motivatie vandaan komt, welke emotie heb jij nodig om gemotiveerd te zijn en te blijven? Wat prikkelt jouw? Welke woorden heb jij nodig om je kracht te vinden, te zien en te ervaren? Ga op zoek naar muziek die je laat rennen voor iets en muziek die je draait om je succes te vieren.

Vergeet niet te evalueren wat er goed gaat in je acties en welke stappen je zet om te doelen te behalen, dus waarom niet een wekelijkse check out?
Wat ging er goed, wat heb ik behaalt, welke stappen heb ik gezet? Hoe ging ik om met die ene tegenslag? welke positieve gedachten kan ik eruit halen?  en wat neem ik mee voor komende week? wat dan ga ik voor 100% werken aan die ene stap!

Ik wil een ieder een hele goed 2023 wensen, waarin je alle ruimte krijgt voor groei, liefde en vertrouwen in jezelf! Wees lief voor jezelf door trots te zijn in wat je doet en behaalt! Niet alleen in een nieuw jaar, maar laat elke dag een dag zijn om in te mogen groeien en je doelen maar vooral dromen na te streven. Of het nu gaat om je gezond en fitter te voelen of te groeien als persoon! Maak van elke dag, jouw dag en deel deze!

motivatie purmerend bij leefstijl

Bronvermelding:


mo ishak
Door

mo ishak

op 13 Feb 2023

op zoek gaat naar datgene wat jouw leven verrijkt of waarvoor je er bent...dit stukje is voor mij een eye opener en zo waar!Dank voor deze bewustwording Focus Your Health!

Mark
Door

Mark

op 03 Mar 2023

heel mooi geschreven. Mijn valkuil is dat ik mezelf te grote doelen stel. Deze blog geeft mij inzicht dat ik mijn doelen beter kleiner kan houden. Dank je wel!

Reactie plaatsen