Weerstand bieden tegen alle verleidingen
30 maart 2023 

Weerstand bieden tegen alle verleidingen

Verleidingen op feestjes

Veel mensen zullen met gemende gevoelens gaan uiteten of naar een verjaardag gaan. Denk maar aan de gezellige BBQ's die deze zomer er weer aankomen. Enerzijds brengt dit natuurlijk veel gezelligheid met familie en vrienden met zich mee, maar anderzijds is het ook weer een uitdaging om jezelf niet te veel te laten verleiden tot het overmatig eten van lekker, maar vaak ongezond eten. Een extra wijntje, nog een stokbroodje kruidenboter! Ja hoor doe nog maar een stukje!

Verleidingen zijn dingen die op je pad komen die heel aantrekkelijk lijken. Ze doen zich heel aantrekkelijk voor en het is heel aanlokkelijk om eraan toe te geven. Soms heb je nauwelijks door dat je verleid wordt anderzijds kan je verleiding duidelijk herkennen. Verleidingen richten zich sterk op je gevoel. Het toegeven aan verleidingen kost geen enkele moeite en is vaak de weg van de minste weerstand. Kijk maar eens om ons heen hoeveel verleidingen je passeert op een dag. De reclames langs de weg, in de supermarkt en op Social Media. Verpakkingen van ongezonde producten zijn heel kleurrijk en bevatten vaak teksten om ons te verleiden en te misleiden. Op het station staat op elke hoek wel een koffiekraampje met daarbij een actie voor een lekkere gevulde koek erbij. Bij de kassa in de supermarkt liggen kassakoopjes die we snel nog op de band leggen terwijl we in de rij staan te wachten. Slim van de ondernemer, maar lastig voor ons brein om tegen al die verleidingen weerstand te bieden.

Weerstand en afvallen


Een van de belangrijkste redenen waarom mensen ingaan op verzoeken van andere zonder dat ze dit zelf echt willen, is dat ze niet weten hoe ze deze verzoeken kunnen weigeren. Denk maar aan dat extra wijntje of dat zelfgemaakte stukje taart. Zo stellen veel mensen dat ze moeite hebben met afvallen omdat ze het ingewikkeld vinden om weerstand te bieden aan familieleden en vrienden die hen ongezond voedsel, zoals koekjes en taart, aanbieden. Veel mensen weten vaak niet hoe ze dit precies moeten weigeren of krachtig weerstand kunnen bieden zonder in een discussie te belanden of het gevoel te krijgen dat ze zich moeten verdedigen wat hun eigen keuzes zijn.

gezonde keuzes bij verleidingen en feestjes

Ik eet geen taart

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je stelt dat je weigert door te zeggen dat je iets niet doet ( I DON'T) succesvoller is dan dat je zegt dat je iets niet mag of kan ( I CAN'T)  Bijvoorbeeld, als iemand je een taartje aanbiedt en jij zegt "ik eet geen taart" dan is dat effectiever dan wanneer je reageert met  "ik kan/ mag geen taart eten".  Wanneer je zegt dat je geen taart eet dan komt dit vastberaden over, omdat uiten dat je iets niet doet, weerspiegelt wie je bent en wat je doelen en overtuigingen zijn. wanneer je aan de andere kant zegt dat je iets niet mag of kan eten,  zien andere dat je op dit punt niet principieel bent en biedt dit daardoor een opening voor discussie.

Wanneer je wilt afvallen is het van belang in mogelijkheden te denken en neem je kleine stapjes. Elk succesmoment vier je! En echt waar, je kan zoveel meer dan je soms zelf denkt. Het is belangrijk altijd je doel voor ogen te houden. Vergeet deze nooit. Wees trots op elke stap die je zet. Geniet van je stappen en elke stap is dichter bij het behalen van je doel.  Soms zo simpel maar soms ook oh zo moeilijk!

voedingscoach en voedingsadvies Purmerend

Reactie plaatsen