De dag ermee starten? of toch eerst een kopje koffie
19 augustus 2022 

De dag ermee starten? of toch eerst een kopje koffie

Lange tijd woog ik mezelf elke ochtend. Het leek wel een onbewust ochtendpatroon: wakker worden, naar toilet gaan en dan voordat je onder de douche sprong, nog even snel op de 

gaan staan. Wanneer dit getal mijn dopamine vorming stimuleerde, was er niks aan de hand, maar wanneer het getal hoger was als de dag ervoor ging mijn brein aan het werk met het invullen van allerlei excuses en verklaringen waarom dat het zo was. De dag erna volgde de check of mijn harde werken van die dag alweer had geloond. Of dat harde werken een gezonde manier was, stond ik niet bij stil. 


Een weegschaal geeft een bepaalde vorm van structuur en controle. Controle waarop? Waarom wil ik controle. Normaal gesproken zoek ik controle voor houvast en veiligheid. Echter nu is het controle op een getal die we zelf in ons hoofd een betekenis hebben gegeven en daarbij een emotie.


Als ik kijk naar de dag van vandaag, moet ik er soms aan denken om mij zelf weer eens te wegen. Het wegen is versleten uit mijn ochtendpatroon. Die dopamine die door je lichaam wordt aangemaakt haal ik uit andere momenten in plaats van een getal op een ijzeren plaat. Er is balans ontstaan in wie ik ben en wat ik doe op een dag. Mijn eetpatroon is helder en duidelijk met daarin gezonde keuzes en overwegingen en zeker momenten dat ik alle ruimte heb om te genieten.


gewichtsverlies, afvallen en weegschaal


Bewustwording


Wanneer je op de weegschaal gaat staan, sta eens stil voordat je erop stapt, wat voor jou de reden is dat je op de weegschaal gaat staan. Voordat je erop gaat staan denk bewust na wat het je gaat brengen. Wat verwacht je dat de weegschaal gaat aangeven. Sta erbij stil…wees bewust dat het getal positief en negatief kan zijn en wat doe je met het getal. Een positief getal, is dat alleen nodig om je goed en gemotiveerd te voelen. Veroorzaakt een negatief getal een gevoel van falen of juist de bevestiging dat je nog meer aan de bak moet? Ben je bewust welke verwachtingen je hebt van je weegmoment en vooral van je weegschaal en maak een plan wat je gaat doen met bepaalde waardes. Plaats aan elke meting een positieve actie en gedachten.


Ons brein is geprogrammeerd op getallen. Getallen die aangeven dat iets meetbaar is. Wanneer iets meetbaar is , dan is dit een feit. Dan is dit zo als het is. Maar zegt het getal op de weegschaal iets over je gezondheid, iets over het bereiken van je doelen of hoe je je voelt? Alleen jij zelf kan deze vragen beantwoorden en meetbaar maken. De weegschaal is alleen een hulpmiddel, die een ondersteunende functie mag hebben in jouw ontwikkelingen. Wanneer de weegschaal voelt als de beoordelaar van jou eindexamen heeft de weegschaal een verkeerde functie gekregen. 


Afvallen  Of je afvalt is ook meetbaar door goed naar je zelf in de spiegel te kijken en te ervaren dat je kleding losser zit of dat mensen in je directe omgeving je een extra compliment geven. Het is niet nodig om steeds weer op de weegschaal te gaan staan. 


Actie


Het is van belang om te  leren overzien van de consequenties die het regelmatig wegen met zich mee brengt voor jou. Wanneer je verwacht dat het getal je onzekerheid, je gevoel van falen, je twijfels laat toenemen, is het goed om je zelf de vraag te stellen of je actie moet zijn “wegen” of h elpt het jou meer om vandaag te kiezen voor een extra wandeling en meer te bewegen, 

of juist op de fiets op zoek te gaan naar een mooi terrasje in jouw omgeving om een kopje thee te drinken of dat je iets doet waar je blij van wordt en je beloond wordt in je actie. Kies dan daarvoor en laat die weegschaal staan. 


Het naar mij zelf kijken , letterlijk in de spiegel, maar ook naar mij zelf  kijken door te reflecteren wat ik doe en bewust mijn acties vast te stellen, maakt dat de weegschaal geen rol meer heeft in mijn ochtend ritueel en ik meer waarde hecht aan de manier waarop ik mijn dag start en dat is in rust. Ik heb vertrouwen en controle in wat ik doe en daar heb ik geen bevestiging meer voor nodig door middel van een getal. Leuk om eens letterlijk op te zoeken wat een weegschaal meet….een mooie bevestiging van dat het idd een getal is .Reactie plaatsen